«Запровадження медіації в судах України та практика її застосування судами Німеччини», м. Львів, 21 березня 2019 року.

logo001

Прес – реліз

21 березня 2019 року у м. Львові Всеукраїнська громадська організація «Асоціація суддів України» спільно з Національною школою суддів України та Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) провели семінар на тему: «Запровадження медіації в судах України та практика її застосування судами Німеччини».

У роботі семінару прийняли  участь: Президент Асоціації суддів України суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Євтушенко Олена Іванівна, Президент Асоціації суддів м. Києва, суддя Київського апеляційного суду Стрижеус Анатолій Миколайович, юридичний радник Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Рижков Геннадій Володимирович, заступник директора Департаменту-начальник Управління з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції України Стефанюк Уляна Іванівна, проректор Національної школи суддів України Мазурок Володимир Антонович, директор Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Польна Оксана Орестівна, голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Заверуха Олег Богданович, голова Франківського районного суду м. Львова Мартьянова Світлана Мирославівна, Президент Вищого суду землі у відставці, м. Брауншвейг Нижньої Саксонії Едгар Ізерман, Президент Вищого адміністративного суду землі Нижньої Саксонії та Президент Державної судової палати землі Нижньої Саксонії д-р Томас Смолліх, головуючий суддя в Суді землі в м. Ганновер Нижньої Саксонії д-р Мартін Гроте, генеральний Секретар Асоціації суддів країн підписантів Меморандуму співпраці Вахтанг Тордіа, суддя Клайпедської місцевої палати Клайпедського окружного суду Литви Ліна Гедре, судді Київського апеляційного суду, судді районних судів м. Києва, Мукачева, Львова, Львівської та Черкаської областей.

Присутні на семінарі судді з Німеччини не вперше працюють із суддями в Україні. Вони зазначили, що юстиція була та залишається першою ланкою при вирішенні спорів. Метою медіації безумовно є вирішення конфліктів. Медіатор у Німеччині – це людина всередині системи юстиції, що є цілком виправдано та підтверджено досвідом. Сторони, які погоджуються на медіацію, отримують гнучкість процесу та уникають бюрократії та обмежень у вирішенні конфлікту.

 Німецькі доповідачі акцентували увагу на тому, що при відсутності довіри до суду страждає реалізація прав особи в державі. Суддя-медіатор самостійно створює результат і може досягти позитив у вирішенні конфлікту. Суддя – не є машиною з виготовлення судових рішень і його активна позиція, як представника Феміди, реалізовується якраз стимулюванням процесу примирення та забезпеченням позитивного клімату самого судового процесу. Доповідачі підкреслили, що німецький цивільно-процесуальний кодекс чітко формулює обов’язки судді на кожній стадії процесу на мирне вирішення спору без судового рішення. Медіація – це своєрідний засіб самодопомоги. Не існує жодних обмежень при виборі процедури медіації. І, як результат, сторони заощаджують ресурси. Суддя-медіатор на 56 % якісніше розглядає справи і 70 % справ, що надходять до суддів-медіаторів завершуються примиренням сторін. Застосування медіаційної моделі сприяє іміджу суду.  Такий спосіб демонструє не авторитарне вирішення спору, а сучасний підхід до розв’язання конфліктів. Медіація – це партнер комунікації, вона є відкритою та мотивуючою.

Президент Асоціації суддів України суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Євтушенко Олена Іванівна доповіла про сучасні можливості для здійснення судової медіації згідно із процесуальним законодавством в Україні. Суддя Київського апеляційного суду Оніщук Максим Іванович доповів про сучасний стан та подальші перспективи законодавчого врегулювання медіації в Україні, а суддя Клайпедської місцевої палати Клайпедського окружного суду Литви Ліна Гедре провела короткий огляд Закону про медіацію в Литовський Республіці та процесу проведення засідання із медіації на практиці. Суддя із Грузії Вахтанг Тордіа розповів про судову медіацію в Грузії та перспективи її розвитку.

Учасники семінару активно ставили питання колегам-доповідачам, дискутували. Безумовно, подібні заходи сприяють професійному зростанню та зміцненню співпраці суддів України із суддями інших країн світу.

Учасники семінару висловили вдячність організаторам та доповідачам за підготовку та проведення семінару. Загальна кількість учасників семінару склала 40 осіб.

По закінченню роботи  семінару учасникам було видано сертифікат.

22 березня на запрошення голови Франківського районного суду м. Львова Мартьянової Світлани Мирославівни, учасники семінару, на чолі з Президентом Асоціації суддів України Євтушенко Оленою Іванівною, відвідали Франківський районний суд м. Львова, де зустрілися з місцевими суддями та ознайомились з роботою суду. Євтушенко Олена Іванівна нагородила грамотою голову суду Мартьянову Світлану Мирославівну і подякою суддю Мартинишин Марію Олексіївну – членів Асоціації суддів України, за сумлінну роботу в Асоціації та за допомогу в підготовці і проведенні семінару. Після візиту до суду всі бажаючі були запрошені на цікаву та змістовну екскурсію до палацу Потоцьких у м. Львові.

f_L_01

f_L_02

f_L_03

f_L_04

Презентації:

Основні риси та правові засади судової медіації в Німеччині

Практика судової медіації по цивільним та комерційним справам

Особливості судової медіації у сфері адміністративного судочинства

Компенсація «правопорушник – потерпілий» в загальних кримінальних справах

Взаємна згодапорозуміння в кримінальному провадженні

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>