Обговорення та напрямки вирішення проблем судової влади України та незалежності суддів

logo0006

Прес – реліз

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація суддів України» спільно з Міжнародною громадською організацією «Міжнародна ліга захисту прав громадян України» 25 червня 2021 року провели круглий стіл на тему: «Обговорення та напрямки вирішення проблем судової влади України та незалежності суддів».
На круглому столі було обговорено і наголошено на важливість ролі асоціацій суддів у питаннях забезпечення стандартів незалежності судової влади та незмінюваності суддів. Незалежність судів є передумовою верховенства права та основоположною гарантією справедливого суду. Суспільство покладає на суддів відповідальність за прийняття остаточного рішення стосовно життя людини, свобод, прав, обов’язків та власності громадян.
Саме тому одним із завдань асоціацій суддів є захист цієї місії судової влади в суспільстві. Тож асоціації суддів, які діють в Україні, як і належить, опікуються суддівською незалежністю, при цьому захист суддів полягає в тому, щоб забезпечити суддям можливість працювати, незалежно відправляти правосуддя.
Учасники звернули увагу і на те, що фінансування та управління судами у контексті ефективності судової влади та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод також є предметом обговорення Консультативною радою європейських суддів, відповідно і суддівської спільноти в Україні, порушили питання недостатнього фінансування, зокрема, судів першої та апеляційної інстанцій. Вони зазначили, що перманентно у Верховній Раді України ухвалюються рішення, якими Державній судовій адміністрації України додатково виділяються кошти на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя.
Такі рішення Верховної Ради України широко обговорюються в засобах масової інформації з акцентом на те, а чи не забагато коштів виділяється судам і суддям.
Водночас, замовчується питання, що в судах катастрофічно не вистачає коштів на судові повістки, суди часто не мають коштів навіть на те, щоб надіслати сторонам копії судових рішень, працівники апаратів судів протягом двох останніх років отримують зарплати фактично на рівні мінімальної зарплати в Україні, такий стан справ критичним і неприпустимий.
Учасники наголосили, що без якісної роботи працівників апаратів виконання функцій судів взагалі неможливе. «Від помічників суддів, секретарів судового засідання, від тих, хто забезпечує роботу суду, реєструє позовні заяви та оформлює усю судову документацію, значною мірою залежить ефективність роботи судів».
Було звернуто увагу на те, що сьогодні спостерігається значний відтік кадрів з апаратів судів, на думку учасників круглого столу, це серйозна проблема. Вже скоро два роки як не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України, зауважили вони. Водночас спостерігається критична ситуація із заповненням вакантних суддівських посад. Учасники зауважили, що проблема стане ще гострішою за рік-два, адже судді продовжують виходити у відставку, а на підготовку нових суддів потрібен час, так само, як і на проходження суддями кваліфікаційного оцінювання.
Асоціація суддів України закликає активніше працювати для подолання порушених проблем, адже від рівня самоорганізації суддів також багато чого залежить.
Завданням Асоціації є і спростування несправедливої критики та захист від нападів на судову владу й окремих суддів, установлення, просування та впровадження етичних стандартів.
Діяльність Асоціації суддів спрямована на сприяння навчанню, обміну знаннями та передовими практиками, сприяння здійсненню правосуддя разом із тими, хто за це відповідає, сприяння реформуванню системи правосуддя та законотворчості, інформування та підвищення обізнаності ЗМІ й широкої громадськості про роль суддів і судової влади в державі.

Фото_1

Фото_2

Фото_3

Фото_4

Фото_5

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>