Прес – реліз круглого столу на тему: “Зміни до Господарського процесуального кодексу України”

usaid_uaj

Прес – реліз круглого столу на тему: “Зміни до Господарського процесуального кодексу України”

22 січня 2016 року в актовому залі Вищого господарського суду України відбувся круглий стіл на тему: «Зміни до Господарського процесуального кодексу України».

Захід проходив у рамках проекту ВГО «Асоціація суддів України» та проекту USAID «Справедливе правосуддя» «Розробка та імплементація національних стандартів незалежності суддів України на основі міжнародних та європейських стандартів і досвіду судових систем світу».

У роботі круглого столу приймали участь 56 осіб: суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, президент ВГО “Асоціація суддів України” Євтушенко О.І., секретар пленуму, суддя Вищого господарського суду України Рогач  Л.І.,  радник з питань співпраці з громадськими організаціями проекту USAID “Справедливе правосуддя” Марина Руденко, судді Вищого господарського суду України, представники інших вищих спеціалізованих судів, апеляційних та місцевих господарських судів, інших органів державної влади, провідні науковці та експерти.

Метою заходу було обговорення проекту нового Господарського процесуального кодексу України. Із вступним словом виступила президент Асоціації суддів України Євтушенко О.І. Зокрема, під час заходу йшлося про необхідність збереження позитивних, виправданих судовою практикою процесуальних особливостей господарського судочинства, завдяки яким господарськими судами забезпечується якість та оперативність захисту прав і законних інтересів суб’єктів господарської діяльності. Більшість присутніх правників визнали обґрунтованим і доцільним зосередження розгляду всіх справ певної категорії в судах однієї спеціалізованої юрисдикції, що на практиці дозволить покращити якість правосуддя у цих справах, підвищити ефективність захисту прав і законних інтересів суб’єктів відповідних правовідносин, а також сприятиме скороченню строків розгляду судом справ через мінімізацію випадків зупинення проваджень з підстав неможливості розгляду справи до вирішення пов’язаної з нею іншої справи, що розглядається судом іншої юрисдикції. Серед новел проекту ГПК, що обговорювалися під час засідання – нові підходи до автоматизованого розподілу справ, співвідношення письмових документів та показів свідків як доказів у господарському процесі, роль та функції судді у врегулюванні спору шляхом досягнення угоди між сторонами під час судового розгляду справи.

Результат зустрічі – створення робочої групи круглого столу з підготовки пропозицій щодо удосконалення проекту Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України». До складу групи ввійшли: Рогач Л.І. (секретар пленуму, суддя ВГСУ), Лазебний А.М.(головний консультант представництва інтересів президента України в судах), Москаленко В.І.( суддя ВГСУ у відставці), Коротун О.М. (суддя КАГС), Алєєва І.В.(суддя ВГСУ), Устименко В.А.(директор інституту економіко-правових досліджень НАН України, доктор юридичних наук, професор),Макаренко Л.А., Єрашов А.Є.(партнер ГО “Easy Business”), Коніжай Р.О.( помічник народного депутата України Луценко І.С.), Алєксєєв А.Г. (аналітик проекту USAID «Справедливе правосуддя”)

Робоча група опрацьовуватиме вказівки і рекомендації, озвучені на круглому столі, прийматиме коментарі суддів і фахівців, що працюють в установах судової влади України та систематично узагальнить всі напрацювання та рекомендації, які будуть передані на розгляд до Ради з питань судової реформи при президентові України та до робочої групи з питань господарського процесуального законодавства.

Президент Асоціації судді України Євтушенко Олена Іванівна дала розгорнуте інтерв’ю телеканалу “Право” та виданню “ Судебно юридическая газета”, яке було опубліковане в  № 4, від 1 лютого 2016 року.

Із заключним словом виступила Євтушенко О.І. – президент Асоціації суддів України, суддя ВССУ, у якому наголосила на необхідність спільних заходів судової гілки влади з законодавчою для досягнення кращих результатів при розробці законопроекту про внесення змін до Господарського поцесуального Кодексу України.

Підготовлена резолюція та пропозиції змін до Господарського законодавства України будуть викладені на офіційному сайті Асоціації суддів України.

Якщо Ви маєте будь-які коментарі щодо теми проведеного круглого столу, просимо надсилати їх на адресу електронної пошти Асоціації: vnsa1@ukr.net

IMG_3050 IMG_3048 IMG_3092 IMG_3087 IMG_3084 IMG_3080 IMG_3074 IMG_3064 IMG_3063 IMG_3051

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>