Прес-реліз (квітень)

header1

Прес – реліз

Міжнародний круглий стіл на тему: «Антикорупційне законодавство та правозастосовна практика. Проблемні питання в застосуванні антикорупційного законодавства. Обговорення проекту ВССУ «Неправосудне судове рішення».

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація суддів України» спільно з Національною школою суддів України за фінансової підтримки «Німецького фонду міжнародного правового співробітництва» 14-15 квітня 2016 року у м. Києві  в конференц-залі «Асамблея» готелю «Україна» провели міжнародний круглий стіл на тему: «Антикорупційне законодавство та правозастосовна практика. Проблемні питання в застосуванні антикорупційного законодавства. Обговорення проекту постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ щодо судової практики у справах про неправосудне судове рішення».

У роботі круглого столу прийняли  участь судді та прокурори Німеччини, Голова та члени Ради суддів України, суддя Верховного суду України, судді Вищого спеціалізованого суду України, судді апеляційних судів м. Києва та Київської області, судді районних судів м. Мукачева та м. Одеси, представники Національної школи суддів України, представник Національної академії правових наук України, судді Грузії та Молдови.

Із привітанням до учасників круглого столу звернулися президент Асоціації суддів України, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Олена Євтушенко, голова Ради суддів України Валентина Симоненко, проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна.

У своєму виступі голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко зокрема вказала, що в Україні у 2014-2015 рр відкрито понад 400 кримінальних проваджень щодо суддів за винесення ними завідомо неправосудного рішення, а також повідомила про затвердження у лютому 2016 року Радою суддів України Порядку здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів в діяльності суддів та інших представників судової системи та його врегулювання. У подальшому під час обговорення член Ради суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України Тетяна Чумаченко детально проінформувала учасників круглого столу щодо практичних аспектів застосування цього Порядку.

Проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна розповіла про роль суддівської освіти у формуванні доброчесного правосуддя та повідомила про розробку комплексного курсу навчання суддів антикорупційному законодавству та практиці його застосування, який буде реалізовуватися у форматі тренінгів.

Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталія Квасневська проінформувала учасників круглого столу про проблемні питання підготовки постанови Пленуму ВССУ щодо судової практики у справах про неправосудне судове рішення. Зазначила, що постанову до цього часу не прийнято через відсутність єдності в ключових питаннях її підготовки як з боку суддів, так і з боку науковців і зацікавлених державних органів, а також про те, що в ході її обговорення висловлено пропозиції як про скасування статті 375 КК України, так і про звернення до Конституційного Суду України щодо відповідності зазначеної норми Конституції України.

Член-кореспондент Національної Академії правових наук України, член делегації України у групі держав Ради Європи проти корупції Михайло Буроменський у своєму виступі висвітлив проблемні питання у дотриманні антикорупційного законодавства та повідомив, що недосконалість окремих норм цього законодавства не дозволить належним чином застосувати його у практичній діяльності.

Науковий співробітник Національної школи суддів України Наталія Ахтирська розповіла про здійснені в Україні зміни антикорупційного законодавства та підтвердила, що окремі норми практично унеможливили притягнення осіб до адміністративної відповідальності за корупційні діяння, пов’язані з декларуванням доходів у 2014-2015 роках, повя’завши це з тим що протягом останніх двох років законодавець неодноразово змінював законодавство в цій сфері.

Представники прокуратури ФРН – Генеральний прокурор у відставці федеральної землі Північна Рейн-Вестфалія Вальтер Зельтер розповів про актуальні тенденції в законодавстві про боротьбу з корупцією в Німеччині, а старший прокурор, Член Президії Німецького союзу суддів та прокурорів Петер Шнайдерган проінформував про взаємодію превентивних та репресивних заходів у боротьбі з корупцією в Німеччині. Німецькі прокурори розповіли, що заходи боротьби з корупцією здійснюються як у публічному, так і в приватному секторах, проінформували про застосування системи внутрішніх антикорупційних заходів контролю комплексне в Німеччині. Зазначили, що у разі виявлення корупційних правопорушень чи ризиків корупції ними вносяться пропозиції щодо удосконалення законодавства, а також повідомили, що притягнення суддів до кримінальної відповідальності за винесення завідомо неправосудного рішення є надзвичайно рідкісним явищем і здійснюється виключно після ретельного дослідження обставин справи та прийнятих судами рішень у цій справі, зазначивши, що диспозиція цієї статті КК ФРН передбачає кримінальну відповідальність судді лише у випадку, якщо завідомо неправосудне судове рішення прийнято всупереч вимог закону на користь одній із сторін чи для завдання шкоди одній із сторін, але при цьому якщо встановлена зацікавленість, користь  судді при винесенні судового рішення.

Судді з Грузії Вахтанг Тордія та Майя Іванідзе проінформували присутніх щодо здійснення антикорупційних заходів в Грузії та зазначили, що притягнення судді до кримінальної відповідальності за винесення завідомо неправосудного рішення здійснюється лише у виключних випадках в разі отримання неправомірної винагороди. На думку екс-Голови Верховного Суду Абхазії, члена Асоціації суддів Грузії Вахтанга Тордія стаття 375 КК України у тому вигляді, в якому вона існує, є рудиментом радянської правової системи і підлягає скасуванню, при цьому в Грузії така стаття скасована і в даний час відсутня.

Пропозицію щодо скасування цієї статті КК України висловив і суддя Київського окружного адміністративного суду Валерій Журавель, який повідомив, що існуючих у Кримінальному кодексі України норм щодо боротьби з хабарництвом, незаконним збагаченням, злочинами у сферах службової та професійної діяльності, у сфері правосуддя цілком достатньо для забезпечення боротьби з корупцією в судовій системі кримінально-правовими засобами, а конструкція ст. 375 КК України через недосконалість диспозиції статті, відсутність законодавчого визначення поняття «неправосудність» не може бути належним чином застосована, порушує принцип правової визначеності та засади незалежності судової влади.

Суддя Апеляційного суду з Молдови Сільвія Врабій повідомила, що до кримінальної відповідальності за винесення завідомо неправосудного рішення судді притягуються у виключних випадках лише після дослідження усіх обставин справи. Вищою радою магістратури. За останні роки було всього дві справи цієї категорії.

Учасники круглого столу обговорили питання суддівського індемнітету, зазначили про необхідність удосконалення законодавства щодо боротьби з корупцією та про забезпечення дотримання міжнародних стандартів незалежності судової влади при вирішенні питання щодо притягнення суддів до кримінальної відповідальності за винесення завідомо неправосудного рішення.

Всього у заході прийняли участь 37 осіб.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>