Інформаційний звіт про перебування членів Асоціації суддів України з робочим візитом до Німеччини, в період з 11-17 вересня 2016 року

header1

Інформаційний звіт
про перебування членів Асоціації суддів України з робочим візитом у Німеччині, в період з 11 – 17 вересня 2016 року

Згідно плану роботи Всеукраїнської громадської організації «Асоціація суддів України» на 2016 рік, з 11 по 17 вересня за фінансової та технічної підтримки Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) було здійснено робочу поїздку до Німеччини у м. Хейдельберг по обміну досвідом суддів України та суддів і науковців Німеччини на тему: «Європейська конвенція про захист прав людини і основоположних свобод».
До Німеччини була направлена делегація членів АСУ у складі 12 осіб, до якої увійшли судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, апеляційних судів Донецької області та міста Києва, апеляційного адміністративного суду міста Києва, Голосіївського та Печерського районних судів м. Києва, яку очолила Президент Асоціації суддів України Євтушенко Олена Іванівна, суддя судової палати з розгляду цивільних справ Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Під час візиту судді України відвідали інститут імені Макса Планка зарубіжного публічного права та міжнародного права (м. Хейдельберг, Німеччина), у якому мали можливість фахового спілкування з директором інституту професором доктором пані Анне Петерс.
Співробітник інституту Пан доктор Хартвіг розповів про основні напрямки роботи інституту, висвітлив цілий ряд теоретичних питань щодо застосування Європейської конвенції з прав людини та врахування національними судами судової практики Європейського суду з прав людини та наслідки її недотримання. Також обговорювались питання закріплених Європейським судом принципів і підходів при вирішенні справ про захист честі, гідності та ділової репутації.
Пан доктор Хартвіг відповів на запитання українських суддів щодо розмежування приватного життя фізичної особи та публічного інтересу.
Практичні завдання стосувалися визначення Європейським судом країни, під юрисдикцією якої перебуває громадянин, що подав скаргу до Європейського суду.

Члени делегації Асоціації суддів України відвідали дільничний суд м. Хейдельберга. За допомогою директора цього суду, пані Ютти Кретц, та керівника апарату суду, пана Ціглера, судді ознайомилися з приміщенням
суду, відвідали: зали судових засідань; приміщення, у яких утримуються особи, що знаходяться під вартою; кімнату, у якій суддя може провести бесіду із дитиною у звичному для малолітньої дитини середовищі (кімната має вигляд звичайної вітальні із іграшками); приміщення, у якому зберігаються справи про банкрутство, що знаходяться у провадженні суду; кабінет судді.
Крім того, українські судді були присутніми на засіданні суду з розгляду кримінальної справи (професійне шахрайство) під головуванням судді пана Норберта Вілла. Після оголошення вироку у справі та закінчення судового засідання пан Норберт Вілл відповів на численні запитання українських суддів щодо оцінки доказів, кваліфікації злочину та призначення покарання.
Під час даного візиту члени делегації відвідали Європейський суд з прав людини у м. Стразбург (Франція), де мали можливість ознайомитись з роботою Європейського суду та були присутні у залі суду під час розгляду справи Satakunnan Markkinporssi Oy and Satamedia Oy v. Finland (no.931/13).
Після закінчення судового засідання члени делегації мали можливість зустрітися з українськими юристами – співробітниками Європейського суду з прав людини та отримали відповіді на питання щодо перебігу розгляду цієї справи та аргументів сторін.
Члени делегації Асоціації суддів України зустрілися з суддею у відставці Федерального Верховного суду Німеччини доктором Бейєром та мали можливість обговорення з ним питання на тему «Тлумачення закону – упереджене застосуванням права: Аналогія закону. Підвищення кваліфікації суддів» та розглянули на конкретних прикладах проблемні питання щодо незалежності судової влади в різних країнах.
Під час перебування у Німеччині члени делегації АСУ прийняли участь у запланованій Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) культурній програмі.

IMG_4319 IMG_4347

IMG_4440 IMG_4454

IMG_4533 IMG_4610

IMG_4621  IMG_4534

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>