60 з’їзд Міжнародної асоціації суддів, м. Сантьяго (Чилі), листопад 2017 року.

logo_2

Звіт про участь членів Асоціації суддів України у 60 з’їзді Міжнародної асоціації суддів.

12-16 листопада, 2017 року в Сантьяго, Чилі, відбувся 60-ий Міжнародний з’їзд асоціації суддів світу.
В роботі з’їзду прийняла участь українська делегація (члени Асоціації судів України)  в складі президента Асоціації суддів України Євтушенко Олени Іванівни (суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ), член правління Асоціації, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Кафідова О.В.; суддя Київського апеляційного господарського суду Коротун О.М.; суддя Святошинського районного суду м. Києва Ульяновська О.В.
У вказаному заході приймали представники суддівських асоціацій 85 країн світу, представники Організації Об’єднаних Націй, Європейського Союзу і Співдружності. У складах делегацій суддів країн світу – учасниць Конгресу увійшли судді Верховних, апеляційних та місцевих судів.
Крім представників міжнародних спостерігачів та недержавних організацій була присутня делегація в складі доктора Мохамеда Ель-Хадраві та 2-х професорів Маліки Шакури і Мохамеда Алаві Марані під керівництвом Міжнародної спілки суддів у партнерстві з Національною асамблеєю суддів Чилі.
На 60-ому ювілейному Міжнародному з’їзді асоціації суддів світу (як і на попередніх) обговорювалися питання захисту суддів та проблемні питання, які виникають в деяких країнах Європи та світу щодо нагальних питань здійснення правосуддя та незалежності судової влади. В тому числі, щодо Турції, Польщі, Болгарії. Ситуація в Турції і досі викликає занепокоєння суддівського співтовариства і МАС приймає активну участь у підтримці суддів які притягнути до відповідальності діючою владою Турції..
У процесі обговорення доповідей, учасниками з’їзду прийняті резолюції щодо положення та соціального захисту суддів цих країн та обговорені питання щодо вирішення конфліктних ситуацій, які сталися в цих країнах, зокрема по Болгарії.
Так, не дивлячись на звернення з боку різних громадських організацій, лише частково було знято проект про внесення змін до Закону «Про судоустрій в Болгарії» (за яким передбачено: повідомлення суддями і прокурорами про те, чи є вони членами організації магістрів; фінансування своєї діяльності лише за рахунок внесків учасників, комісій або пожертвувань, які також здійснюються лише їх членами; заборону суддям та прокурорам отримувати плату за лекції, експертні дослідження, якщо така діяльність фінансується «іноземною державою чи особою»). Проект також передбачає право членів нинішньої Вищої судової ради повертатися у судові органи або прокуратуру на ту ж посаду, яку займали до обрання. Професійні асоціації суддів та прокурорів, а також близько 20 громадських організацій виступили з публічними заявами та просили відкликати проект як антиконституційний. Проте, його було схвалено в першому читанні більшістю голосів парламентарів. Викладене й обумовило часткове зняття проекту, тому актуальним є прийняття резолюції на даному з’їзді, щодо підтримки діяльності суддів Болгарії.
Обговорені занепокоєння суддів Польщі. Міністр юстиції цієї країни відкрито заявив, що передумовою «реформ» судової системи в Польщі є «знищення» Конституційного суду в першу чергу. Заслухано звіт у законодавчій «боротьбі» Польської асоціації суддів «Юстиція» щодо трьох законів про судоустрій, один з яких вже набрав чинності за рішенням Президента.
Під час роботи цього з’їзду були визначені напрямки діяльності Європейської Асоціації Суддів.
Підтримано звіт про виконану роботу (травень-листопад 2017 року); оголошено та підтримано Міжнародний Статут Суддів.
З’їзд  складався з чотирьох частин (навчальні комісії) , перша з яких стосувалася питання про незалежність судових органів (міжнародна конференція «Судова незалежність та судове самоврядування»), в яких взяла участь  українська делегація. Друга – питання про електронне (цифрове) звернення в цивільному праві. Третя стосувалася питання про визначення кримінальних покарань. А четверта – норм соціального права.
Українська делегація приймала участь у комісії, яка обговорювала питання про незалежність судових органів, а в робочому порядку з делегаціями суддів Молдови, країн Прибалтики обговорила проблемні питання й перспективи подальшої розробки (співробітництва) щодо другого напрямку (електронний суд) у малому форматі, зокрема, в Україні з урахуванням досвіду цих країн.
Активно обговорювалося питання щодо проекту Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Так, ще у травні 2016 року Єрусалимська асамблея Європейської асоціації суддів поставила завдання розробити вказаний проект, який закріпив би основні правила щодо незалежності судової влади. І хоча, робоча група підготувала такий проект і він був схвалений ЄАС у Кишиневі, 17.10.2017 відбулася зустріч з представниками Ради Європи у Страсбурзі (від імені Ради Європи взяли участь: Девід Мілнер, заступник голови Секретаріату Комітету з правових питань та прав людини Парламентської асамблеї, Альфонсо де Салас, секретар Керівного комітету з прав людини, Клаудіуш Рінгієлевич, Судовий реєстратор, Ганна Юнчер, член Генерального секретаріату, Саймон Тонеллі, секретар Європейського комітету з правового співробітництва (CDCJ), залишилося актуальним вирішення цього питання і на з’їзді. Попри побоювання деяких членів, що Конвенція не дозволить відкрити шлях до Європейського суду з прав людини, великим успіхом не сумнівно був би відкритий шлях, наприклад, для судових асоціацій на таке звернення в разі ухвалення наведеного проекту Протоколу.
Робоча група надала рекомендації делегатам на своєму засіданні та звернула увагу на рекомендації та резолюції 12/2010 як кращий правовий інструмент (щодо способу, який прийняла Рада адвокатів і юридичних товариств Європи).
Не дивлячись на неоднозначність цього питання, політичний шлях навряд чи буде успішним. Проте, для суддів України будь-які звернення та рекомендації в цьому аспекті є позитивним в світлі останніх законодавчих змін у сфері судоустрою.

Президент Асоціації суддів України                                                 ЄВТУШЕНКО Олена Іванівна

foto2

foto1

Фото 3

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>