Розгляд судами справ про захист інтелектуальної власності, справ про авторські права, наукове відкриття, промисловий зразок, торгівельну марку», 14 грудня 2017 року, м. Чернігів

logo.4

Прес – реліз

14 грудня 2017 року в м. Чернігові Всеукраїнська громадська організація «Асоціація суддів України» спільно з Національною школою суддів України та Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) провели семінар на тему: «Розгляд судами справ про захист інтелектуальної власності, справ про авторські права, наукове відкриття, промисловий зразок, торгівельну марку».

У роботі семінару прийняли участь: Президент Асоціації суддів України В.о. Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Євтушенко Олена Іванівна, проректор Національної школи суддів України по забезпеченню організаційної діяльності Мазурок Володимир Антонович, голова Апеляційного суду Чернігівської області Тагієв Садіг Рзаєвич, представники Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ): юридичний радник Фонду Глібко Наталя Василівна, суддя Вищого суду землі в м. Франкфурт-на-Майні др. Уте Мокель (Німеччина), суддя Суду землі м. Мюнхен др. Олівер Шьон (Німеччина), суддя ВССУ Кафідова Олена Василівна, судді Апеляційного суду Київської, Чернігівської та Донецької областей, судді Чернігівського окружного адміністративного суду, судді Господарського суду Чернігівської області, судді районних судів м. Чернігова та Чернігівської області, судді м. Львова, судді Обухівського та Фастівського районних судів Київської області, к.ю.н. доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Крижна В.М. (м. Харків).

З вітальним словом до учасників семінару звернулися: Президент Асоціації суддів України Євтушенко Олена Іванівна, проректор Національної школи суддів України Мазурок Володимир Антонович, голова Апеляційного суду Чернігівської області Тагієв Садіг Рзаєвич, юридичний радник Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Глібко Наталя Василівна.

Учасникам семінару було надано роздаткові матеріали: витяг з Цивільного кодексу України, доповіді німецьких доповідачів др. Уте Мокель та др. Олівера Шьона.

Перед учасниками семінару виступили: голова Апеляційного суду Чернігівської області Тагієв Садіг з доповіддю на тему: «Правосуддя на Чернігівщині: етапи, проблеми, перспективи»; суддя цивільної палати Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Кафідова Олена з доповіддю на тему: «Розгляд справ про захист авторських прав або інших прав загальною юрисдикцією»; пані Др. Уте Мокель з доповіддями на тему: «Виникнення, зміст та передача авторських прав в Німеччині», «Питання доказування-приклади справ»; пан Др.Олівер Шьон з доповіддями на тему: «Вступ до німецької правової системи захисту прав інтелектуальної власності», «Розрахунок розміру відшкодування»; к.ю.н. доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Крижна Валентина з доповіддю на тему: «Зловживання правами інтелектуальної власності на торгівельну марку».

Суддя Суду землі м. Мюнхен Др. Олівер Шьон та суддя Вищого суду землі м. Франкфурт-на-Майні Др. Уте Мокель ознайомили українських колег з основами німецької правової системи захисту інтелектуальної власності; сутністю, особливостями виникнення та передачі авторських прав згідно з німецьким законодавством. Зокрема, Др. Олівер Шьон звернув увагу на спеціалізацію судів у Німеччині, що оптимізує розгляд конкретних категорій справ та сприяє утворенню сталої судової практики. Він зазначив, що розгляд справи про захист права інтелектуальної власності є досить тривалим та може становити від 8 до 12 місяців з моменту відкриття провадження у справі. Крім того, як не дивно, при розгляді відповідних категорій справ німецькі судді вкрай рідко звертаються за допомогою до судових експертів. Це визначено тим, що судді, які розглядають такі справи, не є фаховими юристами, але мають технічну або іншу освіту.
У свою чергу, голова Апеляційного суду Чернігівської області Садіг Тагієв ознайомив учасників заходу з проблемними аспектами та перспективами розвитку правосуддя на Чернігівщині.
Учасники семінару активно ставили питання колегам-доповідачам, дискутували, ділились досвідом. Безумовно, подібні заходи сприяють професійному зростанню та зміцненню співпраці суддів України з суддями Німеччини.
Тексти доповідей та матеріали, використані під час проведення семінару, розміщені на сайті Асоціації суддів України.

Учасники семінару висловили вдячність організаторам та доповідачам за підготовку та проведення семінару.

Загальна кількість учасників семінару – 47 осіб.

По закінченню роботи семінару учасникам було видано сертифікат.

На запрошення голови Апеляційного суду Чернігівської області Тагієва Садіга Рзаєвича учасники семінару, на чолі з Президентом Асоціації суддів України Євтушенко Оленою Іванівною, відвідали Апеляційний суд Чернігівської області, де відбулась зустріч з суддями Апеляційного суду та ознайомились з роботою суду. Євтушенко О.І. привітала співробітників суду зі святом – Днем працівників суду України та від імені Асоціації вручила подарунки.

Презентація 1

Презентація 2

Презентація 3

f01

f02

f03

f04

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>