Законодавство не може бути досконалим, але воно повинно бути ефективним

image001

30 червня 2015 року відбувся круглий стіл на тему: «Роль судової влади у законодавчому процесі (зміни до ЦПК та КПК)», організований Асоціацією суддів України за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Усвідомлюючи необхідність активної участі суддів у законотворчих процесах та напрацювання конкретних законодавчих пропозицій у напрямі підвищення ефективності законодавства, представники судових установ міста Києва, а також законодавчої та виконавчої влади відвідали круглий стіл, присвячений обговоренню запропонованих змін до Цивільного процесуального та Кримінального процесуального кодексів України.

У своєму зверненні президент Асоціації суддів України, суддя ВССУ Олена Євтушенко зауважила, що якість та ефективність судочинства залежить насамперед від належного процесуального законодавства та норм із принципових аспектів процесу в цивільних та кримінальних справах. Розробка проектів таких положень має включати також і обговорення цих проектів із суддями. Необхідно, щоб процесуальні норми регулярно підлягали оцінці та оновленню за потребою, а представники судової влади залучались до цієї роботи.

image002

На думку Олени Євтушенко, конструктивні відносини між усіма гілками влади покращать якість та ефективність здійснення судочинства. Вони також допоможуть у задоволенні потреб суспільства.

У свою чергу, представник проекту USAID «Справедливе правосуддя» зауважила, що організація неодноразово підтримувала законодавчі ініціативи громадських організацій, і, звичайно, Асоціація суддів України не стане винятком.

У ході заходу учасники висловлювали свої зауваження, професійні рекомендації та пропозиції щодо ролі судової влади у законодавчому процесі.

Активну дискусію викликало обговорення змін до процесуального законодавства, що були запропоновані народним депутатом України Іриною Луценко. Зокрема щодо внесення змін до чинних Кримінального процесуального та  Цивільного процесуального кодексів України.

image004

Обговорювалися також питання національних стандартів судочинства та імплементації міжнародної і європейської практики забезпечення незалежності суддів.

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>